sobota, 19 czerwca 2010

Ekstrakt waniliowy

W wielu naszych przepisach pojawia się ekstrakt waniliowy. Aromatu, jaki nadaje wypiekom, nie da się porównać do żadnego olejku waniliowego, a cukier wanilinowy przy nim pachnie jak chemikalia. Ekstrakt można oczywiście kupić m.in. w Marks&Spencer - ale po co, skoro można go zrobić w domu. Ten na wódce czy spirytusie będzie taki sam, jak ten kupowany w sklepie, a rumowy będzie delikatnie słodki.

 

Czas przygotowania: 1 minuta
Czas oczekiwania: 2 miesiące

Składniki:
1 laska wanilii
1 szklanka spirytusu/wódki/rumu

Do szklanego naczynia, które dobrze się zamyka wkładamy laskę wanilii przekrojoną wzdłuż, ale nie do końca. Końce wanilii nie mogą być rozcięte, a ziarenka mają zostać w środku. Wanilię zalewamy alkoholem, zamykamy pojemnik i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce poruszając naczyniem raz w tygodniu, żeby wymieszać zawartość. Już po tygodniu alkohol staje się brunaty po to, żeby po dwóch miesiącach nabrać pięknego karmelowego koloru i cudownego zapachu.

3 komentarze:

  1. dzisiaj właśnie rozmawiałyśmy z kumpelą o ekstrakcie waniliowym i o tym że wszystko to co jest dostępne a waniliowe (olejek czy cukier) to jeden wielki szajs w porównaniu z ekstraktem. Chciałabym spróbować wypieku z czymś takim prawdziwym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Po otwarciu ekstraktu jak długo można go przechowywać? Wystarczy w chłodnym ciemnym miejscu czy trzeba w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nieskończenie długo. Po każdym użyciu trzeba szybko i porządnie zamknąć słoik. My przechowujemy nasz ekstrakt w szafce z przyprawami - temperatura pokojowa, ciemne miejsce.

      Usuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A