środa, 30 czerwca 2010

Paella z krewetkami

Dzisiaj przedstawiamy paellę w wersji polskiej uproszczonej. Nie ma w niej świeżych owoców morza, nie jest zrobiona na prawdziwym rosole rybnym, nie ma w niej też szafranu. Jest za to ryż arborio (kupiliśmy w Lidlu), krewetki mrożone i barwnik do paelli. Smakuje naprawdę dobrze. Wszystkie proporcję składników są szacunkowe. Moja katalońska rodzina nauczyła mnie, że zawsze do paellery wrzuca się garść ryżu na osobę, rosół ma idealnie przykryć ryż z warzywami, warzywa mogą być dowolne (ale czosnek obowiązkowy), a ilość krewetek i innych morskich żyjątek zależy od dostępności i zasobów portfela. Z podanych składników wyjdą cztery porcje.


Czas przygotowania: 30-40 minut

Składniki:
4 garście ryżu arborio 
2 marchewki
1 szklanka mrożonego groszku
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
4 łyżki oliwy z oliwek
2 litry rosołu drobiowego
16 krewetek
1 łyżeczka barwnika do paelli lub 16 nitek szafranu
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano

Marchewkę, cebulę siekamy. Na paellerze albo na zwykłej patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy na niej marchewkę. Po około 3 minutach dodajemy cebulę. Smażymy jeszcze dwie minuty, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Jeśli warzywa zaczynają się przypalać, dodajemy troszkę oliwy i zmniejszamy ogień. Teraz wrzucamy ryż i zalewamy rosołem. Na małym ogniu gotujemy ryż, aż wchłonie cały płyn. Chwilę wcześniej wrzucamy groszek i krewetki. Przyprawiamy tymiankiem, oregano, szafranem (lub barwnikiem).

3 komentarze:

  1. I ja się załapałam na tę pyszność. I nie kadząc absolutnie - smakowała mi bardziej niż niejedna tego typu potrawa na Majorce. A że uwielbiam krewetki to tym bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Interesujący przepis! Skąd wziąć i w ogóle co to jest za barwnik do paelli? Można zastąpić curry czy to nie to?

    OdpowiedzUsuń
  3. @Naila. My barwnik przywiezlismy z Hiszpanii i nie widzielismy go nigdzie w sklepie. Nawet jesli jest dostepny np.w Kuchniach Świata, to pewnie kosztuje więcej niż tam. My natomiast ostatnio kupilismy szafran na allegro u uzytkownika Skworcu. Zaplacilismy 3,5 zl za 0,2 g. Niby niewiele, ale wystaczylo nam do dwoch paelli. Bardzo polecamy przyprawy od tego uzytkownika- zaopatrzylismy sie u niego takze w kumin, cynamon i wanilie! Wszystko jest aromatyczne i duzo tansze niz w sklepach. Moze wiec skusisz sie na prawdziwy szafran?:) curry nie polecamy, bo ma bardzo charakterystyczny smak (podobnie jak zolta kurkuma) i zdominuje delikatne krewetki. Pozdrowienia i powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A