wtorek, 30 października 2012

Czekoladowy tort z Maltesers

Bardzo czekoladowy biszkopt, krem czekoladowy, nalewka wiśniowa, draże Maltesers i chrupiące wafelki Kit Kat - czy to brzmi wystarczająco czekoladowo? Oto przepis na rewelacyjny i całkiem prosty tort czekoladowy, który wygląda naprawdę uroczo. Cała dekoracja składa się z gotowych elementów, słodyczy dobrze znanych ze sklepowych półek. Górę tortu przykryliśmy czekoladowymi Maltesers, a boki ozdobiliśmy "płotkiem" z KitKatów. My tort nasączyliśmy domowej roboty nalewką - prezent od cioci znajduje szereg zastosowań w naszej kuchni. Możną ją zastąpić innym alkoholem (np. rumem) lub mocną herbatą - jeśli tort ma być dla dzieci.
Rada praktyczna. Jeśli nie chcemy poświęcać całego dnia na robienie tortu, rozdzielmy pracę. Pierwszego wieczora upieczmy biszkopt, kolejnego dnia zróbmy krem, a potem odstawmy tort do lodówki na co najmniej 12 godzin, żeby nabrał jednolitego smaku. Gotowe!
Przepis na biszkopt pochodzi z listopadowego numeru Food Network Magazine. Użyliśmy tortownicy o średnicy 26 cm.
Uwaga odnośnie biszkoptu. Czekoladowe blaty w tym torcie znacznie odbiegają od powszechnego wyobrażenia biszkoptu. Ciasto jest ciężkie, intensywne, wilgotne. Nie jest to pięknie wyrośnięty, puszysty biszkopt jaki znamy. To typowy amerykański biszkopt do tortów z maślanym kremem - taki, który "stapia" się z kremem nie tracąc swego charakteru. Po prostu, nie ustępuje mu miejsca tak jak to ma w zwyczaju tradycyjny biszkopt. Jeśli więc zobaczycie w tortownicy placek, który wcale nie jest puszysty, a mocno zwarty to znak, że wszystko w porządku. 




Składniki:
Biszkopt 
1 3/4 szklanki przesianej mąki
1 szklanka gorącej mocnej kawy
3/4 szklanki kakao
szczypta soli
1/2 łyżki sody oczyszczonej
1/2 łyżki proszku do pieczenia
1 3/4 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szklanka wody

Krem
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 tabliczka gorzkiej czekolady
250 g masła w temperaturze pokojowej
4 łyżki cukru pudru

6 łyżek nalewki wiśniowej
300 g Maltesers
7 paczek cienkich wafelków KitKat (mogą być też WW)

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. W misce mieszamy dokładnie kakao i kawę. Do drugiej miski wsypujemy sól, sodę, proszek do pieczenia, mąkę i cukier. Dokładnie mieszamy. Dodajemy jajka, olej, ekstrakt waniliowy i wodę. Miksujemy na średnich obrotach około 2 minut. Nie przerywając miksowania dodajemy kakao z kawą i miksujemy do połączenia składników. Gotową masę wlewamy do tortownicy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy w tortownicy na 20 minut. Otwieramy tortownicę i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Zimny biszkopt przekrawamy na dwie równe części przy pomocy noża z piłką.
Przygotowujemy krem. Czekoladę łamiemy na kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladę miksujemy z masłem i cukrem pudrem do powstania jednolitej masy. 5 łyżek masy odkładamy.
Biszkoptowy blat kładziemy na talerzu, nasączamy 3 łyżkami nalewki, smarujemy połową masy, przykrywamy drugim blatem, nasączamy nalewką i smarujemy resztą masy. Pięć łyżek masy zostawiamy na posmarowanie boków tortu. Wafelki przełamujemy (jeśli trzeba, również skracamy przecinając nożem na odpowiedniej wysokości), a następnie przyklejamy do boków tortu. Na wierzch tortu wysypujemy kuleczki Maltesers. Gotowy tort wstawiamy do lodówki.


33 komentarze:

  1. o matko obśliniłam klawiaturę!!

    OdpowiedzUsuń
  2. ZJAWISKO...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale smakowicie wyglądają te kulki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kulki są pyszne. Ale tort jest pyszniejszy!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda słodziutko - nie wiem czy aż nie za słodko. Rewelacja dla prawdziwych łasuchów - gratuluję fajnego pomysłu na tort.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki! to prawda, zbyt duży kawałek może okazać się nie do przejedzenia. Za to taki racjonalny, jest naprawdę pyszny i odpowiednio słodki :)

      Usuń
  6. nie wyszedł mi :( to na pewno szklanka, a nie łyżka wody?

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pewno szklanka. Blaty mają być ciężkie, gęste i zupełnie nie są puszyste.

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy5/18/2013

    Kawa ma być taka jak do picia przygotowana ? Nie sucha? I czy masa nie spływa z boków? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. kawa ma być taka jak do picia czyli płynna i mocna :) masa nie spływa z boków. Ale tort trzymamy w lodówce.

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy biszkopt w środku ma przypominać browny czy bardziej murzynka ?

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy6/27/2014

    Jakiej wielkości powinna być tortownica?Tort pysznie wygląda!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy12/04/2014

    Na ile osób starczy taki tort?

    OdpowiedzUsuń
  13. Maltesers... o rety, jakie tu musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ten biszkopt jest pyszny. Maltesers też, ale samo ciasto i krem wymiatają!

      Usuń
  14. Anonimowy2/18/2015

    rewelacyjny tort, wyszedł naprawdę dobry :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wspaniale. Wszystkiego najlepszego:)

      Usuń
  15. Witam serdecznie:) Zupełnie przez przypadek tutaj trafiłam, i na pewno wpadnę jeszcze nie raz :) Szukałam wyjątkowego, mocno czekoladowego tortu na urodziny mojego skarba, i właśnie znalazłam! :) Jedyny problem mam z formą, mam tylko tortownicę 24 cm, ale mam nadzieję że to nie będzie przeszkodą i tort wyjdzie pyszny, tyle że wyższy...pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moją obawą są Kit-katy...czy one aby na pewno będą się trzymać? :) Na wszelki wypadek zwiążę całość jakąś ładną wstążeczką :)

      Usuń
    2. pewnie, że będą. W końcu krem to czekoladowy to najlepszy klej. Wstążeczki zwykle są tylko do dekoracji. Bo jednak wafelki są dość ciężkie (albo lekkie?) i jak za mocno je zwiążesz, to się poprzekrzywiają. Powodzenia w pieczeniu!

      Usuń
    3. Aga, przede wszystkim jednak WITAMY :) wyższy tort na pewno nikomu nie będzie przeszkadzał. Na pewno nie!:) wiesz, my robiliśmy na urodziny naszych skarbów też tort w kształcie cyferki - zobacz "tort dla pięciolatka" NIe jest wyjątkowo smaczny ale piękny. i zachwyca dzieci, które znają się na cyferkach:)

      Usuń
    4. Dziękuję bardzo za odpowiedzi! :) Witam i przyznaję otwarcie, że zagoszczę tu na dłużej :) No 1 cm różnicy, to nie dużo, a wyższy będzie efektowniej wyglądał :) Może obejdzie się bez związywania, jeśli wszystko pójdzie jak trzeba :) Na pewno w przyszłości zajrzę chętnie, gdy się jakieś szkraby już pojawią :D Póki co, moja druga (28-letnia) połówka jest moim skarbem:) Tort będzie dla niego idealny, z racji tego że jest czekoladocholikiem:) Bardzo dziękuję jeszcze raz, pozdrawiam! :)

      Usuń
  16. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  17. 1 3/4 szklanki mam rozumiec jako 1 i 3/4 szklanki czy 1 razy 3/4 szklanki? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jedna szklanka plus 3/4 szklanki czyli 1 3/4 szklanki. 1,75. tak będzie najłatwiej!

      Usuń
  18. Witam,trafiłam tu przypadkiem i b.fajny tort i łatwy :)
    MOje pytania.

    1.Tabliczki czekolad 100g?
    2.czy te kuleczki na górze możemy zastąpić mniejszymi i innymi ?
    3.Czy czekoladę gorzką i mleczną razem rozpuszczamy i z masłem miksujemy je wystudzone?
    4.Czy można nasączyć blaty.np woda z sokiem cytryny lub mocną kawą i nie zmieni smaku?

    Na pewno wypróbuję na 18 urodziny upiec.. Proszę o odpowiedź :) szybką.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1. czekolad po 100 g
      2. Możemy zastąpić tym, co nam się podoba- m&msami, innymi kuleczkami.
      3. Rozpuszczamy, studzimy delikatnie (nie dopuszczając do zastygnięcia) i miksujemy.
      4. Można nasączyć kawą. Sok z cytryny odradzam, ale kawa jest super pomysłem.
      Pozdrowienia z naszych wakacji:)
      m.

      Usuń
  19. A te batoniki,które"okrywają tort na około"można zastąpić np. gorzką czekoladą np.albo czymś innym.. Proszę o odpowiedź ;)

    Jak zrobię ten tort na pewno się pochwalę. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można je zastąpić po prostu kremem albo wysmarować kremem i obsypać potłuczonymi orzechami. generalnie, batoniki pełnią tutaj tez funkcję maskującą - jeśli mamy nierówne boki, to dzięki nim tego nie widać :)
      pozdrowienia i powodzenia!
      m.

      Usuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A