środa, 27 lutego 2013

Brownie z pianką z ricotty

Brownie z pianką z ricotty to nasza propozycja na urozmaicenie znanego deseru. Łączenie brownie i sernika nie jest wielkim odkryciem cukierniczym (pamiętacie może sernikobrownie?), a raczej powtórką z klasyki. Bardziej klasyczne jest chyba tylko łączenie makowca z sernikiem w postaci arabeski... Wszystko zaczęło się od tego, że w lodówce została nam ricotta i chcieliśmy ją dobrze spożytkować. Ponieważ jedno z nas czuje przesilenie wiosenne i ma ogromną ochotę na czekoladę, a drugie ciągle preferuje serniki, postanowiliśmy kompromisowo upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. A w zasadzie, dwa ciasta w jednej formie. Swoją drogą, biało-czarna forma idealnie pasuje do tego ciasta... Miało być szybkie, proste, ale z biglem - i takie właśnie jest.



Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 25 minut

Składniki:
brownie
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
100 g masła
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
2 jajka

sernik-pianka
250 g ricotty
1 jajko
1/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki amaretto
4 łyżki śmietanki 30% 
garść płatków migdałowych

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Blaszkę/naczynie ceramiczne  smarujemy delikatnie masłem (użyliśmy formy o wymiarach 25 cm x 25 cm). Przygotowujemy brownie. W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę, masło i kawę rozpuszczalną: na garnek z gotującą się wodą stawiamy metalową miskę do której wkładamy masło, czekoladę i kawę; mieszając czekamy, aż czekolada i masło się rozpuszczą. Delikatnie studzimy. W oddzielnej misce ubijamy jajka z cukrem przez 2 minuty, dodajemy mąkę i ostudzoną masę czekoladową. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy, którą wlewamy na dno blaszki. Wyrównujemy. Przygotowujemy lekką masę sernikową z ricotty. Mikserem na wysokich obrotach przez 2 minuty ubijamy ricottę, żółtko (białko zostawiamy w oddzielnej miseczce), cukier puder, śmietankę i amaretto. W oddzielnej misce ubijamy białko na sztywną pianę. Do uprzednio ubitej ricotty dodajemy ubite białko i bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Gotową masę sernikową wykładamy na brownie, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut (do momentu w którym ser się zetnie na prawie całej powierzchni ciasta z wyjątkiem środka, który pozostanie delikatnie galaretowaty). Piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i zostawiamy w nim ciasto na 15-20 minut. W międzyczasie, na suchą patelnię wrzucamy płatki migdałowe i prażymy na średnim ogniu, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i obsypujemy płatkami migdałowymi.

13 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudnie, chyba sobie jutro coś podobnego upiekę, bo koniecznie muszę sobie życie osłodzić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Łał! To jest takie proste a nie wpadłabym w życiu! (na prawdę)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy5/17/2013

    Jakiej wielkości była forma, której użyliście? nie chciałabym wziąć za dużej w stosunku do ilości podanych składników ;) ciasto wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy8/03/2013

    Chyba czegoś nie rozumiem...W przepisie jest napisane: "(użyliśmy formy o wymiarach 25 cm x 25 cm)", a w komentrarzu, że 18x18 cm. Jakiej wielkości ma być ta forma? Chciałam upiec to cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekliśmy to kilka razy w obydwu formach. W mniejszej, ciasto wychodzi wyższe (około 5-6 cm), w tej większej jest cieńsze i nieco przypomina batoniki. W każdej wersji jest dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy8/03/2013

    Dziękuję za odpowiedź :) zwiększyłam trochę ilość składników i piekłam w formie 24x24 i wyszło super :) nie mogłam tylko nigdzie znaleźć ricotty,więc użyłam serka z Piątnicy "Twój smak",a zamiast ameretto dodałam likieru tiramisu. Mimo wszystko bardzo mi smakuje :) przepis godny polecenia!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo się cieszymy :) i spróbujemy sami z tym serkiem z Piątnicy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Moje ulubione smaki! Mniam:)

    http://domowe-wypieki.com/tort-oreo/

    OdpowiedzUsuń
  10. Baaaaaaaaaaaardzo smakowicie wygląda <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A