poniedziałek, 29 lipca 2013

Tartaletki ryżowe z kurkami

Sezon kurkowy trwa w najlepsze, ale na blogu kurek jeszcze nie było. Dzisiaj nadrabiamy zaległości i przedstawiamy elegancką letnią przekąskę - tartaletki z kurkami na kruchym spodzie, w którym połączyliśmy mąkę pszenną i ryżową (dzięki mące ryżowej spody są jeszcze bardziej kruche niż zwykle). Delikatnie zblanszowane kurki z odrobiną rozmarynu zalaliśmy śmietanowo-jajeczną emulsją, czymś w rodzaju creme-fraiche. A do tego - już po upieczeniu - świeży koperek. Tartaletki idealnie sprawdzają się na ciepło i zimno - sprawdzaliśmy.
Do przygotowania tartaletek z kurkami zainspirowało nas piwo Książęce ryżowe, które dostaliśmy ostatnio w prezencie od producenta. Schłodzone Książęce ryżowe, piwo niezwykle łagodne, świetnie sprawdziło się w roli trunku do tej przekąski.


Czas przygotowania: 2 godziny

Składniki:
ciasto
60 g zimnego masła
80 g mąki pszennej
40 g mąki ryżowej
2 łyżki lodowatej wody
szczypta soli

farsz z kurek
300 g kurek
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
2 gałązki rozmarynu
4 łyżki posiekanego koperku
1 jajko
 2 łyżki śmietany 18%
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu


Masło siekamy na drobne kawałki, dodajemy oba rodzaje mąki, sól i wyrabiamy między palcami, aż otrzymamy grudki wielkości grochu. Dodajemy wodę, wyrabiamy do połączenia składników. Z gotowego ciasta formujemy kulę, zwijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Przygotowujemy farsz z kurek. Grzyby dokładnie opłukujemy, duże sztuki przekrawamy na pół. Szalotkę i czosnek drobno siekamy. Gałązki rozmarynu myjemy. W miseczce mieszamy jajko ze śmietaną i odrobiną soli. Cebulę szklimy na maśle i oliwie - około 3-4 minut, dodajemy czosnek, po chwili kurki, gałązki rozmarynu, oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na wolnym ogniu mieszając raz na jakiś czas, aż kurki puszczą sok i zmiękną - około 5 minut. Wyjmujemy rozmaryn. 
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Z lodówki wyjmujemy kruche ciasto, rozwałkowujemy je na placek grubości ok. 3 mm, wykrawamy kawałki potrzebne do wypełnienia foremek. Gotowe ciasto przekładamy do foremek i nakłuwamy widelcem na całej powierzchni. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Wyjmujemy. Każdą foremkę wypełniamy farszem kurkowym i zalewamy niewielką ilością masy jajeczno-śmietanowej. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut. Wyjmujemy i serwujemy na ciepło lub na zimno. Przed podaniem, oprószamy świeżym koperkiem.

8 komentarzy:

  1. ale wspaniałości!!! ja kurki jadłam na razie tylko raz w tym roku :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Wpraszam się na te pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie no! kurki to ja uwielbiam, ale żeby w tartaletkach ryżowych? To musi być... boskie!
    Dla niewtajemniczonych: kurki świetnie skomponują się z koperkiem lub natką pietruszki, świetnie podkreśla smak!

    OdpowiedzUsuń
  4. Co ja bym dala za taka tartaletke... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. rewelacyjnie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiliście mi apetyt :/ Zrobię na spodzie z ciasta francuskiego, też powinno być smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy8/02/2013

    Wygląda zachęcająco. Dla mnie ważna informacja - tarteletki należy piec w piekarniku jak? z grzałką dolną, grzałką górną, czy na termoobiegu ??? Będę wdzięczna za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  8. Termoobieg będzie najlepszy - sugeruję tylko dobrze się przyglądać tartaletkom, żeby się nie zbrązowily za mocno. Każdy piekarnik jest inny.:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A