niedziela, 23 marca 2014

Ciastka z karmelizowanym boczkiem

W naszej lodówce może brakować mleka, może brakować jogurtu, może brakować warzyw (tak też się zdarza...), ale nie może zabraknąć boczku i masła. Z niewiadomych przyczyn, jakieś międzyplanetarne siły zawsze wsuną do naszego koszyka paczkę wędzonego boczku. Czasem dodajemy go do jajecznicy, czasem robimy z niego bardzo chrupiące chipsy, na których ląduje jajko sadzone, a ostatnio... zrobiliśmy ciastka z boczkiem.
Jeśli ktoś czyta nas dłużej, na pewno zauważył słabość M. do słodyczy i boczku. W końcu musiał przyjść ten moment. Moment na ciastka z dodatkiem boczku. Spokojnie, ciastka są słodkie, jak na ciastka przystało, ale przy okazji czuć w nich intensywny smak boczku, wcześniej skarmelizowanego z miodem. Jeśli Panie czują się zniechęcone liczbą kalorii - cóż… może warto zrobić je na dzień łasucha? Albo podarować je komuś, kto nie może żyć bez chrupiącego, słodkiego, wędzonego boczku?


Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 12-15 minut

Składniki:
5 plasterków wędzonego boczku
1 łyżeczka oleju
2 łyżki miodu
100 g miękkiego masła
1/3 szklanki cukru
1 jajko w temperaturze pokojowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/4 szklanki mąki pszennej

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Blaszkę wyściełamy papierem do pieczenia. Na patelnię wylewamy łyżeczkę oleju, kładziemy boczek tak, by plasterki się nie stykały i podsmażamy około 2 minut z każdej strony, aż boczek będzie chrupiący. Pod koniec dodajemy miód i smażymy jeszcze 30 sekund.  Pamiętajmy, żeby cały czas mieszać. Boczek wyjmujemy na talerz. Ręcznikiem papierowym zbieramy delikatnie nadmiar tłuszczu (uwaga! nie kładźmy boczku na ręcznik, bo się przyklei). Lekko ostudzony boczek tniemy nożyczkami na kawałki o boku 5 mm x 5mm. 
Mikserem na średnich obrotach ubijamy masło z cukrem, aż powstanie jasna i puszysta masa - około 3 minut. Dodajemy jajko, ubijamy do uzyskania jednolitej masy. Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia i boczek. Miksujemy hakami lub mieszamy ręką do uzyskania jednolitej masy. Powstałą masę nabieramy łyżeczką do herbaty, formujemy w kulkę i delikatnie spłaszczamy. Układamy na blaszce pozostawiając odstępy między ciasteczkami, ponieważ  rosną. Pieczemy około 12-15 minut (do zezłocenia). Z podanych składników otrzymamy około 20 ciasteczek. 


8 komentarzy:

  1. pysznie:) lubię takie ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawe połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. boczek jest mega do wszystkiego!

      Usuń
  3. Przyznam, że eksperyment się powiódł. Przygotowanie nie było trudne, poszło w miarę szybko i o dziwo ciastka są bardzo smaczne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O dziwo? ;) ależ u nas wszystko jest smaczne (tzn. jak nie jest smaczne to nie publikujemy przepisu). Bardzo bardzo się cieszę, że eksperyment zakończył się pełnym sukcesem!

      Usuń
  4. Oooo... rewelacja... Idealna propozycja dla mojego chłopaka, który za słodkim nie przepada... Ale na ciasteczka z boczkiem chyba się skusi ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to nasze ulubione ciastka. Idealne na Walentynki <3

      Usuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A