piątek, 4 kwietnia 2014

Śniadaniowa sałatka z limonkowym jogurtem i ciastkami belVita

[WPIS SPONSOROWANY]

Poranek w biegu. W drodze do pracy krótka wizyta w spożywczym i szybkie zakupy – słodka drożdżówka, jogurt i banan. Wszystko pospiesznie wrzucone do torby. W głowie jedna myśl „żeby mi ten jogurt nie pękł tak jak ostatnio”. A mogłoby być inaczej. Wieczorem wyciągamy z szafki zgrabne pudełko pełne mniejszych pojemników do których wkładamy wszystko to, co z radością zjemy w pracy czy szkole. Tylko skąd wziąć taki pojemnik? Odpowiedź po japońsku brzmi: bento. Bento to tradycyjne japońskie danie „na wynos” zamknięte w jednym naczyniu. Idealne bento powinno składać się z kilku mniejszych „dań” tak, by jak najbardziej urozmaicić menu na drugie śniadanie czy obiad.


Ale jak to zrobić? My postanowiliśmy przygotować kolorowe śniadanie z ciastkami belVita z nowym nadzieniem o smaku truskawkowo-jogurtowym. Ciastka belVita, jogurt, owoc w towarzystwie ciepłego napoju, np. kawy czy herbaty idealnie wpisują się w charakter pudełka bento i tworzą zbilansowane śniadanie. Ciastka są świetnym punktem wyjścia do tworzenia różnych kompozycji smakowych. 
Ponieważ za naszym kuchennym oknem kwitną drzewa, poczuliśmy, że idzie nowe. Nowe czyli lepsze, pełne witamin, zbilansowane i przemyślane. Jogurt naturalny wymieszaliśmy z chili i sokiem i skórką z limonki. Powiało latem… W małym pojemniczku zamknęliśmy syrop klonowy, który dodamy do jogurtu tuż przed jedzeniem. Świeży ananas, pomarańcza, grapefruit i truskawki to  idealnie odświeżający kwartet. Nie ukrywamy, że jest też wyjątkowo kuszący. Do tego serwujemy kubek kawy i bento gotowe. 
Wszystko to możecie oczywiście przygotować i tradycyjnie podać w szklankach czy miseczkach. To świetna alternatywa na zabiegane poranki w tygodniu pracy.. 


Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:
1/2 pomarańczy
1/2 grapefruita czerwonego
3 truskawki
1 plaster świeżego ananasa
3 łyżeczki soku z limonki
200 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki syropu klonowego
1/2 łyżeczki chilli
1 łyżeczka świeżo otartej skórki z limonki
2 łyżeczki soku z limonki

Limonkę myjemy, ocieramy skórkę, wyciskamy sok. Pozostałe owoce myjemy i obieramy. Plaster ananasa kroimy w kostkę. Pozbywamy się błonek z grapefruita i pomarańczy. Truskawki kroimy w ćwiartki. Wszystkie owoce mieszamy i delikatnie skrapiamy 1 łyżeczką soku z limonki.
Jogurt mieszamy z chilli, syropem klonowym, skórką i pozostałym sokiem z limonki. Podajemy z sałatką śniadaniową, dwoma ciastkami belVita z nadzieniem truskawkowo-jogurtowym i ulubioną kawą lub herbatą. 

8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Naprawdę jest wiosenne i pyszne!

      Usuń
  2. genialne to pudełeczko! można wiedzieć skąd? ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne śniadanie a pudełko mam w planach na jakąś okazje Córci za nabyć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem ile lat ma Córcia, ale akurat to jest dość delikatne, więc może poszukaj jakiegoś z klipsem do zamykania, żeby upewnić się, że rzucenie plecakiem na podłogę nie skończy się wielką katastrofą biologiczną ;)

      Usuń
  4. http://youtu.be/ee6jEWDbiEk

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A