czwartek, 25 czerwca 2015

Jak przechowywać masło?

Gdzie przechowujecie masło - na stole w oryginalnym opakowaniu, w maselniczce, w lodówce? Czy jest jakiś idealny sposób na masło? Taki dzięki któremu nie trzeba byłoby go siekać siekierą po wyjęciu z lodówki, ale który zagwarantowałby świeżość?

Masło to jeden z ulubionych składników w kuchni. Masło cudownie rozpuszcza się na toście, posmarowane na świeżo upieczonym chlebie smakuje beztroską i dziecięcą radością. Masło w kruchym cieście zwiastuje milion słodkich drobinek, które rozsypią się na języku po pierwszym kęsie. Ale nie każde masło gwarantuje moc pozytywnych emocji. Masło musi być świeże, musi się delikatnie rozsmarowywać nie niszcząc pieczywa. Masło wyciągnięte z lodówki wywołuje absolutnie skrajne emocje.


Zdjęcie: Flickr

Jak więc przechowywać masło? Najlepiej poza lodówką. Teraz niektórzy z Was przecząco pokiwają głowami myśląc "przecież zjełczeje, przecież tam jest tyle bakterii". Żeby zrozumieć dlaczego masło jest trudnym środowiskiem dla bakterii musimy zrozumieć czym jest. Masło to tłuszcz otrzymany z ubijania śmietany. Masło to 82% tłuszczu i 18% wody zamkniętej w mikroskopijnych jaskiniach. Bakterie do rozwoju potrzebują wilgotnego środowiska, a dotarcie do pokładów wody w maśle jest niezwykle trudne. W końcu tłuszcz zatrzymuje rozwój bakterii. Poza tym, masło produkowane jest z pasteryzowanego mleka. Pasteryzacja to proces podgrzewania mleka podczas którego giną bakterie. 
Zostaje problem ze zjełczałym masłem. 


Są sposoby i na to. Po pierwsze, masło najlepiej przechowywać w ciemnym miejscu w ciemnej maselniczce. Żegnajcie przezroczyste, plastikowe opakowania! Najlepiej wyjmować z lodówki tyle masła ile jesteśmy w stanie zjeść. My zwykle wyciągamy po 1/4 kostki wieczorem i zjadamy to rano. Nasz znajomy i jego rodzice mają jeszcze lepszy sposób na przechowywanie masła. Ich masło nie jełczeje i jest wiecznie miękkie. Przechowują masło w wodzie. W specjalnym pojemniku. Pojemnik napełnia się wodą. Masło wkłada się do otworu w pokrywce pojemnika. Zamykając pojemnik, masło zanurza się w wodzie. Woda chroni masło przed dostępem do powietrza (które sprawia, że masło jełczeje). Pojemnik stojąc w temperaturze pokojowej gwarantuje, że masło będzie miękkie. Genialne! Takie pojemniki produkuje firma Le Creuset i można je kupić w TK Maxx. Można też użyć glinianego garnuszka i zanurzyć masło w wodzie, a potem je wyłowić na talerzyk i podawać w tradycyjny sposób. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A