niedziela, 31 stycznia 2016

Jeśli nie owsianka to co? Śniadaniowa polenta z jajkiem w koszulce i boczkiem

Poranki w wielu domach rozpoczynają się od miseczki owsianki - czy to w postaci zupy mlecznej czy pięknie podanej owsianki z owocami i bakaliami. A może zamiast owsianki spróbujecie chociaż raz przygotować polentę?

Polenta to ugotowana na gęsto kaszka kukurydziana. Nie jest ona najpopularniejszą kaszą w naszej polskiej kuchni - częściej sięgamy po kaszę mannę, jaglankę, kaszę jęczmienną. Polenta ma w sobie jednak dużo smaku, który warto odkryć. 


Zanim jednak zaczniemy przygodę z polentą warto wiedzieć jaki rodzaj kaszki kupić. W sklepach można znaleźć kaszkę kukurydzianą i kaszkę kukurydzianą błyskawiczną. Pierwszą gotuje się nawet 40 minut. Ma grubszą strukturę, świetnie nadaje się jako przystawka. Kaszkę błyskawiczną, zwaną też grysikiem, gotuje się zaledwie 10 minut. Należy pamiętać, że gotując polentę mieszamy ją cały czas. Idealna konsystencja to kasza zupełnie gładka, bez wyczuwalnych grudek. 

Kaszę można ugotować na wodzie, ale najbardziej aksamitna jest kasza ugotowana na mleku - krowim lub roślinnym. Jeśli ktoś dba o linię, może ugotować kaszę na wodzie, a do ugotowanej dodać 1 łyżkę jogurtu greckiego (i pominąć masło). Ugotowaną kaszkę możemy doprawiać do smaku tak, jak lubimy. Można podać ją w wersji słodkiej - z miodem i bakaliami. Można również pokusić się o zrobienie prawdziwie królewskiej uczty śniadaniowej i podać polentę z poszetowym jajkiem (czyli jajkiem w koszulce) i boczkiem. 

Wpis powstał we współpracy z  Cisowianka - Gotujmy Zdrowo - Mniej Soli.


Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:
1/4 szklanki polenty (kaszki kukurydzianej)
2 szklanki mleka zwykłego lub migdałowego
1 łyżka masła
2 łyżki tartego parmezanu (opcjonalnie) 
2 jajka
4 łyżki plastry boczku
2 łyżki posiekanego szczypiorku 
1 łyżka octu 


1. Do rondla wlewamy mleko, dodajemy kaszę i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia.

2. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając, aż kaszka zrobi się gęsta - ok. 10 minut.

3. Do ugotowanej kaszy dodajemy masło, parmezan i mieszamy.

4. Boczek kroimy w drobne paseczki. Smażymy na suchej patelni, aż będzie chrupki.

5. Polentę wlewamy do 2 miseczek, oprószamy boczkiem.

6. Do rondelka wlewamy 1/2 litra wody. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy ocet.

7. Do miseczki wbijamy jajko. W rondelku mocno mieszamy wodę, aż na środku powstanie wir i pewnym ruchem "na raz" wlewamy jajko. Gotujemy 30 sekund. Wyciągamy cedzakiem i kładziemy na polencie. Powtarzamy z kolejnym jajkiem.

8. Gotową polentę obsypujemy szczypiorkiem i serwujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A