poniedziałek, 9 maja 2016

Czym różnią się białe szparagi od zielonych? Jak gotować szparagi?

Od pierwszych promieni słońca zwiastujących wiosnę zaczyna się wielkie oczekiwanie. Z niecierpliwością czekamy na długie, delikatne pędy zwane szparagami. Jedni wolą te intensywnie zielone, inni białe. Czym w zasadzie różnią się białe i zielone szparagi?


SPOSOBEM UPRAWY 

Białe i zielone szparagi różnią się od siebie warunkami w jakich rosną. Białe szparagi rosną pod ziemią. Co to znaczy? Kiedy tylko z ziemi zaczynają się wychylać szparagowe główki, przykrywa się je grubą warstwą ziemi lub czarną folią. Nie mogą być wystawione na działanie światła słonecznego. Dzięki temu nie produkują chlorofilu, czyli zielonego barwnika. Pozostają zatem białe.

Z kolei zielone szparagi spokojnie rosną nad ziemią. Swobodnie wystawiają główki pod powierzchnię ziemi, łapią tyle światła ile chcą i stają się zielone.

SMAKIEM

Białe szparagi są zdecydowanie delikatniejsze w smaku niż te zielone. Są słodkawe, ale czasem można w nich wyczuć nutkę goryczy. Dlatego wiele osób twierdzi, że białe szparagi są zdecydowanie lepsze od tych zielonych. Zielone szparagi są za to świeże, mają smak zielonych nowalijek. 


SPOSOBEM PRZYGOTOWANIA 

Białe szparagi są zwykle dużo grubsze od tych zielonych. Dlatego ważne jest, żeby przyciąć je mniej więcej na 2/3 wysokości. Tę twardą część można jednak wykorzystać do zrobienia wywaru do kremu z białych szparagów (przepis jest tutaj). Białe szparagi myjemy i obieramy obieraczką. Zaczynamy zaraz pod główką i kierujemy ostrze obieraczki w stronę nasady. Gotujemy w osolonej wodzie, aż będą naprawdę miękkie - ok. 12 minut. Potem wystarczy je delikatnie posmarować świeżym masłem i posolić. Albo podać z sosem holenderskim. 

Zielone szparagi są zwykle dłuższe i cieńsze. Najpierw odłamujemy zdrewniałą końcówkę (około 1/5 od dołu - wystaczy delikatnie przegiąć szparaga i sam pęknie). Nie trzeba ich obierać. Najlepiej gotować je w osolonej wodzie na stojąco, główką do góry. Czas gotowania to około 3 minut. Szparagi mogą pozostać delikatnie chrupiące.

JAK GOTOWAĆ SZPARAGI - krok po kroku?
1. Umyj szparagi
2. Przygotuj dwa duże garnki (na tyle duże żeby szparagi swobodnie wypełniły ich dno). 
3. Jeden z garnków napełnij lodowatą wodą i kilkoma kostkami lodu. 
4. Drugi wypełnij wodą tak, by można było w nim zanurzyć szparagi. Zagotuj wodę. Posól tak, by miała delikatnie słony smak. Dodaj 1,5 łyżki cukru.
5. Delikatnie włóż  szparagi i gotuj - około 2 minut te zielone i około 12 minut te białe.  
6. Wyjmij z wrzątku i włóż do lodowatej wody na minutę. 
7. Gotowe! 

JAK PRZECHOWYWAĆ SZPARAGI?

Zarówno białe jak i zielone szparagi przechowujemy w lodówce. Najlepiej związać ich końcówki mokrym ręcznikiem papierowym i same końcówki włożyć w plastikową torebkę. Szparagi są bardzo delikatne, więc najlepiej przygotować je jak najszybciej. 

SZPARAGOWE INSPIRACJE








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A