poniedziałek, 7 czerwca 2010

Czekoladowe pancakes

W jaki sposób można urozmaicić śniadanie? Wiadomo, można zrobić placki. My robimy pancakesy, bo jak zauważyliście lubimy od czasu do czasu zjeść gliniaste wyroby ;) Zazwyczaj jemy je z syropem klonowym, serkiem wiejskim,  konfiturami. Dzisiaj wzbogaciliśmy je dodając do ciasta rozpuszczoną gorzką czekoladę. Warto! Nadal są delikatnie gliniaste, ale jakie pyszne... Do ciasta zazwyczaj nie dodajemy cukru - żeby się tak łatwo nie przypalały, ale jeśli ktoś chce mieć słodkawe placki to proponujemy dodać łyżkę cukru brązowego. Z podanych składników wychodzą porcje dla trzech głodnych osób.



Czas przygotowania: 20 minut.

Składniki:
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka cukru brązowego
1 szklanka maślanki lub mleka
1 jajko

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Składniki sypkie wymieszać w jednej miseczce. W drugiej połączyć roztrzepane jajko z maślanką lub mlekiem. Połączyć mieszankę mączno-proszkowo-sodowo-cukrowo-solną z jajkiem i mlekiem. Dodać rozpuszczoną czekoladę. Powstałe ciasto powinno mieć konsytencję gęstej śmietany. Jeśli nie ma, dodajemy odrobinę mleka i mieszamy. Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżką ciasto formując placki o średnicy 6-8 cm. Smażymy do momentu pojawienia się na ich powierzchni bąbelków powietrza. Pojawiły się? Przewracamy placki i smażymy z drugiej strony około 1 minuty. 
Podajemy z:
- syropem klonowym
- serkiem wiejskim
- twarożkiem
- konfiturą z pomarańczy
- konfiturą z wiśni
- bitą śmietaną
-... , czyli z tym, co każdy lubi najbardziej.
 Smacznego!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A