środa, 1 kwietnia 2015

Jemy i czytamy #8

Jest środa 1.04. O tym dlaczego warto przygotować wszystkie składniki przed gotowaniem, jak nasza miłość do kurczaków wpłynęła na rozmiar ptactwa i co znaczy dobrze pisać o jedzeniu. To wszystko w ósmym przeglądzie jedzeniowego internetu. 



W każdym programie kulinarnym, w każdej restauracji widać miliony miseczek z drobno pokrojonymi, posiekanymi lub startymi warzywami i ziołami, mięsem. Te wszystkie składniki to mise en place. Wielu osobom wydaje się, że to strata czasu, a siekać i kroić można w trakcie gotowania. W tekście na portalu Fine Dining Lovers jest kilka argumentów dlaczego warto przygotować się do gotowania. 

Jane Grigson była pierwszą autorką książek kucharskich, która nie tylko wypisywała instrukcję przygotowania dań, ale pięknie opisywała składniki. Więcej o tej zdolnej postaci możecie przeczytać we wspomnieniach Diany Henry (której książki uwielbiamy!)

Czy wiecie, że pierogi pochodzą z Chin? W Polsce pierogi mają w zasadzie jeden kształt. W Chinach, wręcz przeciwnie - każdy kształt to inne nadzienie. Jakie? Tego możecie dowiedzieć się przeglądając Przewodnik po Chińskich Pierożkach

Wspomnienie o producencie herbaty Tazo. O tym jak jeden człowiek zmienił podejście do czarnego napoju, jak zadbał o jakość produktu i jak wpłynął na innych producentów. Steven Smith bohaterem artykułu w New York Times

Na stronie Washington Post można zobaczyć przerażające statystyki dotyczące kurczaków. Jak szybko i jak dużo muszą urosnąć, żeby być atrakcyjnym produktem w supermarkecie. Polecam szczególnie tym, którzy uważają, że jedynie pierś z kurczaka jest dobrym kawałkiem mięsa. 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A