poniedziałek, 14 marca 2016

Ciastka z pięciu ziaren

Kiedyś chciałam zrobić serię przepisów "niezłe ciacho". Jak ostatnio popatrzyłam na spis treści na blogu, to pomyślałam, że spokojnie mógłby się nazywać "pożeracze ciastek", "w stronę lepszego owsianego" albo "gdy Ci nudno, gdy Ci źle, zrób se ciastko, odpręż się".

Moją największą idolką od zawsze była zawsze bezimienna amerykańska pani domu z czystym blatem na którym stał piękny słoik z ciastkami. Kiedyś nawet przeczytałam, że jakaś pani z Indiany ma w swojej kolekcji 2653 słoiki na ciastka. Puste, oczywiście. Obejrzałam jej kolekcję i trochę się zdziwiłam. Rozumiem fascynację słoikami, ale większość z nich zupełnie ukrywała zawartość. Rozumiecie - słoik dla słoika! A przecież słoik na ciasteczka powinien być po brzegi wypełniony ciasteczkami. 

Od kiedy my mamy nasz piękny słoik, który możecie zobaczyć na naszym Instagramie, robię wszystko, żeby nie był pusty. A jest to dość trudne, bo wszyscy jesteśmy ciastkożercami. Najbardziej do słoika pasują klasyczne ciastka owsiane, ciastka owsiane bez cukru, nieziemsko cynamonowe kruche snickerdoodles i cynamonowe zakrętasy. Ostatnio w słoiku mamy ciasteczka z pięciu ziaren. Mają dodatek mąki gryczanej, płatków orkiszowych, jęczmiennych i żytnich. Smakują trochę jak poranne musli z bakaliami i dlatego idealnie nadają się na drugie śniadanie. 



Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 8-10 minut 

Składniki:
175 g miękkiego masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki cukru białego
1 jajko
1/2 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu
1/2 szklanki płatków owsianych górskich
1/2 szklanki płatków jęczmiennych błyskawicznych
1/2 szklanki płatków orkiszowych
1/2 szklanki płatków żytnich
2 łyżki suszonej żurawiny 

1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Blaszkę wyściełamy papierem do pieczenia.

2. Mikserem ucieramy masło z cukrem białym i brązowym na puszystą masę przez 2 minuty.

3. Dodajemy jajko i miksujemy jeszcze 1 minutę.

4. W misce dokładnie mieszamy mąki, proszek do pieczenia, cynamon, płatki i żurawinę.

5. Wszystkie składniki sypkie z miski miksujemy z masłem, cukrem i jajkiem.

6. Z powstałej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha (najlepiej ręce delikatnie zwilżyć wodą). Delikatnie je spłaszczamy i kładziemy na blaszce pozostawiając między nimi odstępy ok. 3 cm.

7. Pieczemy do zezłocenia przez ok. 10 minut.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A