poniedziałek, 31 grudnia 2018

Faszerowane portobello

Pieczarka stworzona do nadziewania, faszerowania, zapiekania, zasmażania. Pieczarkowy ideał.

Końcówka roku jest dla nas czasem zupełnie wyjętym z rzeczywistości. Mamy poczucie podróży w przestrzeni i czasie, które są równie wymagające i meczące. Dlatego w Sylwestra cieszymy się prostotą. Smakami, które nie wymagają wiele, które są samograjami. Dlatego nadzialiśmy portobello resztami szpianku z poświątecznej sałatki, kawałkiem sera korycińskiego, odrobiną domowej wędzonej szynki (którą można zastąpić każdą szynką i kiełbasą). Wszystko powstało szybko i ucieszyło gości. Taka pieczara to też dobra opcja na noworoczną kolację. Można ją nadziać dosłownie wszystkim (więc to taka opcja no waste).

To nasz ostatni w tym roku przepis inspirowany Water&Wine. Obejrzyjcie relacje z tej cudownej restauracji, zobaczcie nasze przepisy i pomyślcie z kim moglibyście tam pojechać. Piszemy to, bo Water and Wine jest miejscem magicznym i zachwycającym. Wszyscy, którym je poleciliśmy byli oczarowani. I wracają.



Czas przygotowania: 30 minut

Składniki dla 3 osób:

3 pieczarki portobello
1/2 szklanki pęczaku
1 mała czerwone cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 1/2 szklanki szpinaku (jakieś 100 g)
100 g sera korycińskiego pokrojonego w kostkę
3 plastry szynki wędzonej (może być każda szynka lub kiełbasa)
1 łyżka octu balsamicznego
szczypta soli
duża szczypta pieprzu


1. Na dno prostokątnej blaszki w której zmieszczą się nasze pieczarki wylewamy 1/2 szklanki wody. Kładziemy pieczarki i wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę 180 stopni Celsjusza i zabieramy się za przygotowanie kaszy.

2. Do rondelka wsypujemy kaszę, wlewamy 1 szklankę wody. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż kasza wchłonie wodę - około 10 minut. W tym czasie myjemy szpinak pod bieżącą wodą.

3. Liście szpinaku myjemy, odrywamy końcówki.

4. Szynkę kroimy w cienkie paseczki.

5. Cebulę i czosnek drobno siekamy.

6.  Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę. Przykrywamy i zostawiamy na małym ogniu na minutę. Okrywamy, dodajemy czosnek i szpinak. Ciągle mieszając czekamy, aż szpinak zwiędnie - około 2 minut. Dodajemy szynkę, ser koryciński, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Mieszamy, zdejmujemy z ognia.

7. Ugotowany pęczak wkładamy na patelnię i mieszamy z pozostałymi składnikami.

8. Z pieca wyciągamy pieczarki. Każdą z pieczarek nadziewamy farszem, który jest na patelni.

9. Pieczarki wstawiamy do piekarnika i podpiekamy 10 minut.



32 komentarze:

  1. fajne danie, jednak sama w domu jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja opinia jest taka, że naprawdę warto. Bardzo dobre i smaczne.

      Usuń
  2. uwielbiam pieczarki, dodaje je bardzo często do dań.
    Twój przepis z pewnością spróbuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis brzmi dość dobrze. Myślę, że moja opinia również zachęci do sprawdzenia.

      Usuń
  3. Ciekawy przepis. Muszę spróbować bo wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. ale mi smaka narobiłaś

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię pieczarki, z zapiekankami, pizzą itd Pytanie tylko... gdzie kupić pieczarki portobello? Są one w ogóle dostępne w polskich sklepach?

    OdpowiedzUsuń
  6. Chcetnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  7. Pieczarka dobra zawsze. Na propsie

    OdpowiedzUsuń
  8. Dość ciekawe danie

    OdpowiedzUsuń
  9. Apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  11. Drodzy Państwo, to jest mistrzostwo świata ! Polecam i kradnę na wieki wieków

    OdpowiedzUsuń
  12. Portobello brzmi i wygląda ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super pomysł na obiad. Bardzo lubię tą odmianę pieczarek więc spróbuję przygotować danie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wow musze spróbować

    OdpowiedzUsuń
  15. Super przepis, coś innego :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pięknie to i pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam taką wersję pieczarek :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciężko kupić portobello :(

    OdpowiedzUsuń
  19. Przyznam że nie jadłam nigdy i nie słyszałam

    OdpowiedzUsuń
  20. PIeczarki są super! A bardzo niedoceniane jako takie zwyczajne

    OdpowiedzUsuń
  21. Nie jadłam nigdy. Ale uwielbiam nowe smaki także spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  22. Może być nowe smaczne danie w moim domu

    OdpowiedzUsuń
  23. Chętnie spróbuję, uwielbiam próbować nowych potraw

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A