poniedziałek, 31 grudnia 2018

Faszerowane portobello

Pieczarka stworzona do nadziewania, faszerowania, zapiekania, zasmażania. Pieczarkowy ideał.

Końcówka roku jest dla nas czasem zupełnie wyjętym z rzeczywistości. Mamy poczucie podróży w przestrzeni i czasie, które są równie wymagające i meczące. Dlatego w Sylwestra cieszymy się prostotą. Smakami, które nie wymagają wiele, które są samograjami. Dlatego nadzialiśmy portobello resztami szpianku z poświątecznej sałatki, kawałkiem sera korycińskiego, odrobiną domowej wędzonej szynki (którą można zastąpić każdą szynką i kiełbasą). Wszystko powstało szybko i ucieszyło gości. Taka pieczara to też dobra opcja na noworoczną kolację. Można ją nadziać dosłownie wszystkim (więc to taka opcja no waste).

To nasz ostatni w tym roku przepis inspirowany Water&Wine. Obejrzyjcie relacje z tej cudownej restauracji, zobaczcie nasze przepisy i pomyślcie z kim moglibyście tam pojechać. Piszemy to, bo Water and Wine jest miejscem magicznym i zachwycającym. Wszyscy, którym je poleciliśmy byli oczarowani. I wracają.



Czas przygotowania: 30 minut

Składniki dla 3 osób:

3 pieczarki portobello
1/2 szklanki pęczaku
1 mała czerwone cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 1/2 szklanki szpinaku (jakieś 100 g)
100 g sera korycińskiego pokrojonego w kostkę
3 plastry szynki wędzonej (może być każda szynka lub kiełbasa)
1 łyżka octu balsamicznego
szczypta soli
duża szczypta pieprzu


1. Na dno prostokątnej blaszki w której zmieszczą się nasze pieczarki wylewamy 1/2 szklanki wody. Kładziemy pieczarki i wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę 180 stopni Celsjusza i zabieramy się za przygotowanie kaszy.

2. Do rondelka wsypujemy kaszę, wlewamy 1 szklankę wody. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż kasza wchłonie wodę - około 10 minut. W tym czasie myjemy szpinak pod bieżącą wodą.

3. Liście szpinaku myjemy, odrywamy końcówki.

4. Szynkę kroimy w cienkie paseczki.

5. Cebulę i czosnek drobno siekamy.

6.  Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę. Przykrywamy i zostawiamy na małym ogniu na minutę. Okrywamy, dodajemy czosnek i szpinak. Ciągle mieszając czekamy, aż szpinak zwiędnie - około 2 minut. Dodajemy szynkę, ser koryciński, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Mieszamy, zdejmujemy z ognia.

7. Ugotowany pęczak wkładamy na patelnię i mieszamy z pozostałymi składnikami.

8. Z pieca wyciągamy pieczarki. Każdą z pieczarek nadziewamy farszem, który jest na patelni.

9. Pieczarki wstawiamy do piekarnika i podpiekamy 10 minut.



22 komentarze:

  1. fajne danie, jednak sama w domu jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja opinia jest taka, że naprawdę warto. Bardzo dobre i smaczne.

      Usuń
  2. uwielbiam pieczarki, dodaje je bardzo często do dań.
    Twój przepis z pewnością spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis. Muszę spróbować bo wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. ale mi smaka narobiłaś

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię pieczarki, z zapiekankami, pizzą itd Pytanie tylko... gdzie kupić pieczarki portobello? Są one w ogóle dostępne w polskich sklepach?

    OdpowiedzUsuń
  6. Chcetnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  7. Pieczarka dobra zawsze. Na propsie

    OdpowiedzUsuń
  8. Dość ciekawe danie

    OdpowiedzUsuń
  9. Apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  11. Drodzy Państwo, to jest mistrzostwo świata ! Polecam i kradnę na wieki wieków

    OdpowiedzUsuń
  12. Portobello brzmi i wygląda ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super pomysł na obiad. Bardzo lubię tą odmianę pieczarek więc spróbuję przygotować danie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wow musze spróbować

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A