sobota, 22 grudnia 2018

Świąteczny koszyk ciastkowych rozkoszy

O tym, że jadalne prezenty to moja słabość wiadomo nie od dziś. W tym roku zainspirowana restauracją Water and Wine postanowiłam przygotować Rozkoszyk.

W Water&Wine nic nie może być zwyczajne. Kiedy na stole pojawił się drewniany koszyk na nici (taki z półeczkami na różnych poziomach, które się rozjeżdzają na dwie strony) nie miałam pojęcia czemu on służyć miałby. Okazało się, że jest to rozkoszyk - koszyk pełen rozkoszy. Były w nim cudowne pralinki - chlebowe, śliwki nałęczowskie, winne. Pralinki nie są moją mocną stroną i czasem źle znoszą loty. Dlatego w tym roku zrobiłam rozkoszne pudełka pełne ciasteczek. 

Podam Wam przepisy na wszystkie - ciastka owsiane z suszoną wiśnią, czekoladą, skórką i migdałami; rogaliki rugelachy na serku philadelphia z orzechami włoskimi i wiśniami; maślane ciastka z tahini i pomarańczą; szybkie pierniczki. Upieczenie tych ciastek zajęło mi 3 godziny - są ich cztery rodzaje. Warto przygotować wcześniej masło, żeby było miękkie; papier do pieczenia i naprawdę robić jedną masę za drugą. Bez popijania winka, gadania przez głośno-mówiący i oglądania serialu. Poza tym, kiedy jedna porcja ciastek jest w piecu trzeba porcjować lub przygotować kolejną porcję. Taka solidna praca bardzo się opłaca, bo wszystko załatwiacie w jednym czasie. Jeśli chcecie do pracy włączyć dzieci to spokojnie zajmie Wam to cały dzień. Dlatego z ręką na sercu - nie radzę robić z dziećmi tak dużo. Za to miłośniczkom pieczenia naprawdę polecam taki maraton z piekarnikiem - to była moja najlepsza część urodzin. 

Ważna jest też kolejność przygotowania ciastek: przygotowujemy masę na rugelachy, robimy ciastka owsiane, wałkujemy masę na rugelachy, przygotowujemy ciastka z tahini, robimy rugelachy, a na końcu pierniczki. Powodzenia! 



Rugelachy z orzechami włoskim i wiśniami 


230 g masła w temperaturze pokojowej
230 g serka typu Philadelphia w temperaturze pokojowej
2 szklanki mąki
1 szklanka konfitury wiśniowej
1 szklanka uprażonych i drobno posiekanych orzechów włoskich (użyłam blendera)
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 białko
1 łyżka mleka lub wody

Dokładną instrukcję przygotowania rogalików znajdziecie TUTAJ.



Ciastka owsiane
1 szklanka posiekanych migdałów
2 łyżki skórki pomarańczowej
1/4 szklanki kropelek z czekolady gorzkiej
1/4 szklanki kropelek z czekolady mlecznej
1/4 szklanki suszonych wiśni
175 g miękkiego masła
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
2 szklanki płatków owsianych

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Wszystkie składniki sypkie, tj. mąkę, sodę, sól, cynamon, mieszamy.

W misce ubijamy masło z jajkiem i cukrem brązowym.

Mieszamy, aż powstanie jednolita masa do której dodajemy ekstrakt waniliowy, płatki owsiane i bakalie. Mieszamy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy ciastka (ja używałam gałkownicy do lodów, która najlepiej się tu sprawdza). Moczymy ręce w misce z wodą, z masy robimy kulkę wielkości orzecha włoskiego i ją rozpłaszczamy (jeśli nie mamy gałkownicy).

Ciastka układamy na blasze zostawiając między nimi odstępy - urosną.

Wkładamy do piekarnika na mniej więcej 10 minut, aż brzegi i spód będą brązowe.
Wyjmujemy ciastka i delikatnie studzimy. Przekładamy na kratkę.



Ciasteczka z tahini 
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
150 g masła
3/4 szklanki tahini
1 jajko
3/4 szklanki cukru
1 łyżka miodu
3 łyżki skórki pomarańczowej, drobnej
1/4 szklanki sezamu

Mąkę mieszamy z proszkiem od pieczenia i solą.

Masło, tahini, jajko, cukier, miód ubijamy mikserem przez 2 minuty.

Dodajemy mąkę, skórkę pomarańczową i miksujemy do powstania jednolitej masy.

Do miseczki wsypujemy sezam.

Gałkownicą do lodów lub łyżką formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie je spłaszczamy i zanurzamy z jednej strony w sezamie.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zezłocenia - około 10 minut.


Szybkie pierniczki

2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
300 g mąki
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru
100 g miękkiego masła
2 jajka
4 łyżki płynnego miodu

Przyprawę, kakao, mąkę, proszek do pieczenia mieszamy. 

Cukier ubijamy z masłem przez 2 minuty, dodajemy jajka i mieszamy kolejną minutę. 

Dodajemy mąkę, miód. Miksujemy, aż powstanie jednolita masa.

Między dwoma arkuszami papieru do pieczenia wałkujemy ciasto. 

Wykrawamy. Pieczemy do zezłocenia - małe kółeczka piekły się zaledwie 7 minut.

2 komentarze:

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A