sobota, 22 grudnia 2018

Świąteczny koszyk ciastkowych rozkoszy

O tym, że jadalne prezenty to moja słabość wiadomo nie od dziś. W tym roku zainspirowana restauracją Water and Wine postanowiłam przygotować Rozkoszyk.

W Water&Wine nic nie może być zwyczajne. Kiedy na stole pojawił się drewniany koszyk na nici (taki z półeczkami na różnych poziomach, które się rozjeżdzają na dwie strony) nie miałam pojęcia czemu on służyć miałby. Okazało się, że jest to rozkoszyk - koszyk pełen rozkoszy. Były w nim cudowne pralinki - chlebowe, śliwki nałęczowskie, winne. Pralinki nie są moją mocną stroną i czasem źle znoszą loty. Dlatego w tym roku zrobiłam rozkoszne pudełka pełne ciasteczek. 

Podam Wam przepisy na wszystkie - ciastka owsiane z suszoną wiśnią, czekoladą, skórką i migdałami; rogaliki rugelachy na serku philadelphia z orzechami włoskimi i wiśniami; maślane ciastka z tahini i pomarańczą; szybkie pierniczki. Upieczenie tych ciastek zajęło mi 3 godziny - są ich cztery rodzaje. Warto przygotować wcześniej masło, żeby było miękkie; papier do pieczenia i naprawdę robić jedną masę za drugą. Bez popijania winka, gadania przez głośno-mówiący i oglądania serialu. Poza tym, kiedy jedna porcja ciastek jest w piecu trzeba porcjować lub przygotować kolejną porcję. Taka solidna praca bardzo się opłaca, bo wszystko załatwiacie w jednym czasie. Jeśli chcecie do pracy włączyć dzieci to spokojnie zajmie Wam to cały dzień. Dlatego z ręką na sercu - nie radzę robić z dziećmi tak dużo. Za to miłośniczkom pieczenia naprawdę polecam taki maraton z piekarnikiem - to była moja najlepsza część urodzin. 

Ważna jest też kolejność przygotowania ciastek: przygotowujemy masę na rugelachy, robimy ciastka owsiane, wałkujemy masę na rugelachy, przygotowujemy ciastka z tahini, robimy rugelachy, a na końcu pierniczki. Powodzenia! 



Rugelachy z orzechami włoskim i wiśniami 


230 g masła w temperaturze pokojowej
230 g serka typu Philadelphia w temperaturze pokojowej
2 szklanki mąki
1 szklanka konfitury wiśniowej
1 szklanka uprażonych i drobno posiekanych orzechów włoskich (użyłam blendera)
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 białko
1 łyżka mleka lub wody

Dokładną instrukcję przygotowania rogalików znajdziecie TUTAJ.



Ciastka owsiane
1 szklanka posiekanych migdałów
2 łyżki skórki pomarańczowej
1/4 szklanki kropelek z czekolady gorzkiej
1/4 szklanki kropelek z czekolady mlecznej
1/4 szklanki suszonych wiśni
175 g miękkiego masła
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
2 szklanki płatków owsianych

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Wszystkie składniki sypkie, tj. mąkę, sodę, sól, cynamon, mieszamy.

W misce ubijamy masło z jajkiem i cukrem brązowym.

Mieszamy, aż powstanie jednolita masa do której dodajemy ekstrakt waniliowy, płatki owsiane i bakalie. Mieszamy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy ciastka (ja używałam gałkownicy do lodów, która najlepiej się tu sprawdza). Moczymy ręce w misce z wodą, z masy robimy kulkę wielkości orzecha włoskiego i ją rozpłaszczamy (jeśli nie mamy gałkownicy).

Ciastka układamy na blasze zostawiając między nimi odstępy - urosną.

Wkładamy do piekarnika na mniej więcej 10 minut, aż brzegi i spód będą brązowe.
Wyjmujemy ciastka i delikatnie studzimy. Przekładamy na kratkę.



Ciasteczka z tahini 
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
150 g masła
3/4 szklanki tahini
1 jajko
3/4 szklanki cukru
1 łyżka miodu
3 łyżki skórki pomarańczowej, drobnej
1/4 szklanki sezamu

Mąkę mieszamy z proszkiem od pieczenia i solą.

Masło, tahini, jajko, cukier, miód ubijamy mikserem przez 2 minuty.

Dodajemy mąkę, skórkę pomarańczową i miksujemy do powstania jednolitej masy.

Do miseczki wsypujemy sezam.

Gałkownicą do lodów lub łyżką formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie je spłaszczamy i zanurzamy z jednej strony w sezamie.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zezłocenia - około 10 minut.


Szybkie pierniczki

2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
300 g mąki
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru
100 g miękkiego masła
2 jajka
4 łyżki płynnego miodu

Przyprawę, kakao, mąkę, proszek do pieczenia mieszamy. 

Cukier ubijamy z masłem przez 2 minuty, dodajemy jajka i mieszamy kolejną minutę. 

Dodajemy mąkę, miód. Miksujemy, aż powstanie jednolita masa.

Między dwoma arkuszami papieru do pieczenia wałkujemy ciasto. 

Wykrawamy. Pieczemy do zezłocenia - małe kółeczka piekły się zaledwie 7 minut.

7 komentarzy:

  1. Ej, zainspirowałaś mnie! To naprawdę fantastyczny pomysł na prezent!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja chyba to sobie dziś zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na prezent, a kto nie lubi ciasteczek owsianych? Zdrowe i pożywne, a do tego można do masy dodać masła orzechowego, aby miały oryginalny smak. Ja je bardzo lubię i przygotowuję na różne sposoby.

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie domowe ciasteczka to bardzo ciekawy pomysł na prezent dla bliskiej osoby. Dodałbym jeszcze do nich jakąś pyszną herbatę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne ciastka domowej roboty, zapakowane w ładne pudełko ucieszą każdego.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajne przepisy znajdujemy na tym blogu. Szkoda, że dawno nic się nie pojawiało :(

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A